Trnavská galéria má nového riaditeľa, odborná obec protestuje

13.12.2012 Trnava

Trnava 12. decembra (TASR) – Architekta Róberta Němečka vymenovalo dnes s platnosťou od 1. januára 2013 zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) do funkcie riaditeľa Galérie Jána Koniarka (GJK) v Trnave. Vyšiel víťazne z posledného kola výberového konania po tom, ako k septembru tohto roka odišla z postu predchádzajúca riaditeľka Ľudmila Kasaj Poláčková, ktorá pôsobila v galérii iba niekoľko mesiacov. Bola nástupkyňou riaditeľa Vladimíra Beskida, odvolanie ktorého vyvolalo nevôľu a protesty odbornej obce na Slovensku.

Pod novým vedením vidí GJK Róbert Němeček ako galériu s otvorenou náručou. Inštitúcia bude naďalej pokračovať vo svojej výstavnej, výskumnej, zbierkotvornej i publikačnej činnosti ako doposiaľ. "Vo výstavnej činnosti sa budeme usilovať o vyváženosť všetkých umeleckých smerov disciplín a prúdov. Z domácich autorov budeme preferovať hlavne osobnosti kraja a jubilujúcich autorov z TTSK, ale priestor dostanú aj už dnes nežijúci autori s využitím historického zbierkového fondu v spolupráci s ostatnými galériami na Slovensku. Svoj priestor dostanú i súčasní a mladí autori, autori zo susedných krajov Slovenska, ale aj autori spoza najbližších hraníc. Našou snahou je v spolupráci so SNG a múzeom Danubiana priniesť do Trnavy aj svetovo uznávaných autorov z Európy i zámoria," uviedol Němeček pre TASR.

Výstavný priestor Kopplovej vily bude podľa vyjadrenia nového riaditeľa venovaný aj klasickým disciplínam, priestor Synagógy-Centra súčasného umenia, pokiaľ to jej technický stav dovolí, otvorí GJK pre rôzne druhy súčasných umeleckých disciplín. "GJK bude samozrejme pokračovať v podpore tradičných projektov ako Trienále plagátu, Stredoeurópsky festival umení, Skúter, EX/IN, pokiaľ budú mať o spoluprácu záujem autori týchto projektov," dodal Němeček.

Proti Němečkovmu menovaniu poslali otvorený list predsedovi TTSK Tiborovi Mikušovi zástupcovia výtvarnej obce, ktorí sa aktivizovali už v čase odvolania Vladimíra Beskida. Protestujú "voči ďalšej devastácii až likvidácii GJK a neprofesionálnemu zasahovaniu zo strany TTSK v posledných rokoch". Poukazujú na niekoľko rezignácií odborných pracovníkov na znak na amaterizmu a diletantského „pozadia“ existencie GJK. V galérii podľa nich nebude nikto, kto by ovládal základné galerijné zručnosti. "TTSK zlyhal totálne v 'riadení' galérie v uplynulom období a inštitúciu, ktorá mala povedomie úspešnej stredoeurópskej galérie, priviedol k odbornému krachu," uviedli v otvorenom liste.
 

Vyberte región